Thursday, March 17, 2005

Definasi Landskap

Definasi landskap :

1.Hurbbard & Kimball (pustakawan)
“seni mereka bentuk untuk memelihara keindahan persekitaran supaya lingkungan hidup manusia menjadi selesa, sihat dan mudah”. (manusia dan alam sekitar) -‘Landscape Design’, Introduction of landscape design (1917).


2.F.L. Omlsted
“adalah seni dan sains hubungkait di antara insan dan alam semulajadi, kerana alam semulajadi penting untuk moral dan kebahagian”. - (1860-1870): ‘father of landscape architect’

3. Brian Hackett
“ Perancangan landskap itu adalah mengenai mengenalpasti, merancang, menyusun atur gunatanah dengan sebaik mungkin”.
“Untuk merancang perlukan ilmu dalam bidang fisiologi bumi dan faham tentang proses alam, faham alam sekitar dan nilai-nilai estatiknya”.(1950)


4.Sylvia Crowe
“ Perancangan landskap itu ialah lebih mendalam dari guna tanah (ciptaan manusia)

“Gunatanah, mengenai estatik, mengenai kesejahteraan insan”.
“Perancangan gunatanah perlu mengambil kira tetang kesuburan tanah-tanih. Merancang muka bumi merupakan satu usaha untuk merancang hubungkait di antara guna tanah atau fungsi guna tanah dan persekitaran. Penggunaan landskap untuk menyusun atur guna tanah dan peka terhadap alam sekitar dapat meminimakan pencemaran”. (1960)


5. Lan matt
“Perancangan landskap itu ialah mengubah penyesuaian yang berdasarkan kepada daya cipta yang berubah mengikut pengolahan alam sekitar. Pengolahan terhadap alam itu boleh menjadi satu batasan kepada usaha pembangunan dan menafaatkan kepada pembangunan”. (1967)


6. American Society of Landscape Architect (ASLA)
“ Sains dan seni yang berkaitan dengan perancangan guna tanah yang sistematik yang berkaitan dengan pemeliharaan sumber alam.”
“Yang berkaitan dengan rekabentuk, ruang dan tempat di luar bangunan”
“Yang berkaitan dengan ciptaan lingkungan hidup yang berguna, selamat dan selesa”
“ tindak balas manusia dengan alam sekitar”. (1981)

2 Comments:

Blogger putri85 said...

tahniah!!bagus ruangan ni..selain dpt beri banyak pengetahuan tambahan kpd sy.keterangan yg diberikan membantu sy agar berfikiran lebih kritis dalam memikirkan fungsi sesuatu taman yg ingin diwujudkan

5:50 PM  
Blogger Arie said...

betul ke landscape archture tiada life..??

'there are painters who transform the sun to a yellowspot, but there are others who with the help of their art and their intelligence, transform a yellow spot into the sun'

pablo picasso-

10:20 AM  

Post a Comment

<< Home

free counters